LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii au lovit un baraj langă Kryvyi Rih pentru a împiedica ofensiva ucraineană

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii au lovit un baraj langă Kryvyi Rih pentru a împiedica ofensiva ucraineană

Opt rachete de croazieră rusești au lovit ținte nespecificate în Kryvyi Rih, regiunea Dnipropetrovsk și au provocat inundații extinse în zonele Kryvyi Rih. Forțele ruse au vizat probabil barajul Karachun pentru a deteriora podurile de pontoane ucrainene aflate mai în aval.

Consecințe ale distrugerii barajului de lângă Kryvyi Rih. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 06.07 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, este vazut ca chipul operațiunii militare speciale” rusești în Ucraina. Prigojin a ținut un discurs de recrutare pe 14 septembrie. Un milblogger rus a remarcat că Prigojin introduce o metodă „stalinistă” care permite Kremlinului să evite ordonarea unei mobilizări generale care ar putea aprinde tensiunile sociale în societatea rusă. Milbloggeri au lăudat în mod constant succesul lui Prigojin în Ucraina și unii chiar au spus că ar trebui să-l înlocuiască pe ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, pe care milbloggeri și expertii Kremlinului îl învinuiesc pentru înfrângerea Rusiei în jurul Oblastului Harkov. Corespondentul militar rus și milblogger Maksim Fomin (alias Vladlen Tatarsky) a susținut că a vorbit cu Prigojin despre situația de la granița ruso-ucraineană după retragerea forțelor ruse din zonă. Întâlnirea Prigojin-Fomin, dacă ar avea loc, ar putea indica faptul că Kremlinul încearcă să abordeze plângerile milbloggerilor de luni de zile că Ministerul rus al Apărării nu a auzit criticile lor care evidențiază ineficiența comandamentului superior rus. Prigojin este confidentul apropiat al lui Putin, iar relația sa în curs de dezvoltare cu milbloggeri poate ajuta la păstrarea sprijinului milbloggerilor pentru efortul de război al Kremlinului, în timp ce îl evidențiază drept țap ispășitor pe Shoigu și Ministerul rus al Apărării pentru înfrângerea din jurul Oblastului Harkov.

image

Consecințe ale distrugerii barajului de lângă Kryvyi Rih. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 05.39 Forțele ruse au vizat infrastructura hidrotehnică ucraineană din vestul regiunii Dnipropetrovsk pe 14 septembrie pentru a interfera cu operațiunile ucrainene de peste râul Inguleț. Surse ucrainene au raportat că opt rachete de croazieră rusești au lovit ținte nespecificate în Kryvyi Rih, regiunea Dnipropetrovsk și au provocat inundații extinse în zonele Kryvyi Rih. Surse ruse au identificat locația țintă ca fiind Barajul Karachun, care se află de-a lungul râului Inguleț, la periferia vestică a Kryvyi Rih. Imaginile luate după bombardamente arată o creștere cu 2,5 m a nivelului apei râului Inguleț, care trece la sud de Kryvyi Rih și este o caracteristică geografică importantă pentru contraofensiva ucraineană în curs de-a lungul graniței Herson-Mykolaiv. Forțele ruse au vizat probabil barajul Karachun pentru a deteriora podurile de pontoane ucrainene aflate mai în aval.

UPDATE 04.55 Contraofensiva ucraineană din estul Oblastului Harkov continuă să macine forțele ruse și să amenințe artileria și apărarea antiaeriană ruse. Statul Major ucrainean a raportat pe 14 septembrie că intensitatea atacurilor de artilerie rusă asupra orașului Harkiv a scăzut semnificativ, sugerând că operațiunile contraofensive ale Ucrainei a degradat capacitatea forțelor ruse de a efectua lovituri de artilerie de rutină în centrul orașului Harkiv, deoarece forțele ruse au fost împinse spre est. spre râul Oskil și spre nord înapoi în Rusia. Progresele ucrainene din estul Ucrainei au forțat probabil forțele ruse să retragă apărarea antiaeriană mai departe de liniile frontului pentru a proteja acele sisteme de focul artileriei ucrainene, expunând potențial trupele ruse din prima linie la atacuri aeriene.

Surse rusești au continuat să discute despre atacuri terestre limitate ucrainene în estul Harkov, nordul Donețkului și vestului regiunii Lugansk. Mai mulți milbloggeri ruși au susținut că forțele ruse și proxy se apără împotriva atacurilor ucrainene în Lyman, în nordul Oblastului Donețk. Surse ruse au mai raportat că luptele sunt în desfășurare în Bilohorivka (de-a lungul graniței Donețk-Lugansk Oblast) și în așezările din apropiere din jurul Siversk. Statul Major ucrainean a remarcat că trupele ruse au încercat să atace în Spirne (12 km sud de Bilohorivka), probabil în încercarea de a împinge spre nord și de a amenința forțele ucrainene din Bilohorivka.

image

Sursa: ISW

UPDATE 04.17 Sursele militare ucrainene și-au menținut tăcerea operațională pe 14 septembrie. Șeful Consiliului Oblastului Herson, Oleksandr Samoilenko, a anunțat că forțele ucrainene au eliberat Kyselivka, la aproximativ 23 km nord-vest de orașul Herson, dar oficialii militari ucraineni nu au confirmat eliberarea așezării în acest moment. ISW nu a văzut nicio dovadă vizuală care să susțină declarația lui Samoilenko, iar sursele ruse au negat rapoartele locale ucrainene despre progrese în zonă. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat că atacurile ucrainene subminează în mod continuu eforturile Rusiei de a repara Podul Kakhovka peste râul Nipru și au făcut impracticabil podul de ponton Darivka peste râul Inguleț. Forțele ucrainene au continuat să țintească punctele de trecere ruse din apropierea zonei Antonivka și trag în convoaiele rusești. Forțele ucrainene și-au menținut campania de interdicție, vizând trupele ruse și punctele de concentrare a echipamentelor din Hola Prystan (la aproximativ 12 km sud-vest de orașul Kherson), Dudchany și Mylove (ambele pe autostrada T0403). Comandamentul Operațional de Sud a mai declarat că forțele ucrainene au provocat pagube la patru depozite de muniții din raionul Herson.

image

Surse ucrainene și ruse au identificat trei zone principale de activitate cinetică pe 14 septembrie: nord-vest de orașul Herson, în jurul capului de pod ucrainean peste râul Inguleț și la sud de granița regiunii Herson-Dnipropetrovsk, lângă Vysokopillya. Milbloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au adoptat măsuri defensive lângă Posad-Pokrovske (la aproximativ 30 km nord-vest de orașul Herson) și desfășoară operațiuni de sondare trăgând în apărarea rusă din Blahodatne și Barvinok (chiar la sud de Posad-Pokrovske). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Novohryhorivka (29 km nord-vest de orașul Herson) și Bezimenne, lângă râul Inguleț. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse au bombardat Mala Seideminukha și Novohredevne - ambele așezări lângă Inguleț, chiar la sud de Blahodativka - ceea ce indică faptul că trupele ucrainene au avansat mai spre vest din interiorul buzunarelor Sukhyi Stavok. Ministerul rus al Apărării (MOD) a mai susținut că forțele ruse au distrus echipamentul militar ucrainean în Bruskynske, de-a lungul autostrăzii T2207 care duce la Davydiv Brid. Un milblogger a mai susținut că forțele ucrainene atacă Arkhanhelske (la sud-vest de Vysokopillya) și Kostyrka (la sud-est de Vysokopillya). Un milblogger a susținut că forțele ruse au lovit și forțele ucrainene în Potomkyne (la sud-est de Vysokopillya). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut, de asemenea, că forțele ruse au distrus echipamentul militar ucrainean în Bruskynske, de-a lungul autostrăzii T2207 care duce la Davydiv Brid.

Ministerul apărării rus nu a comentat situația din regiunea Herson pe 14 septembrie, susținând doar că trupele ruse au lovit poziții ucrainene de-a lungul liniei de front Herson-Mykolaiv.

UPDATE 03.22 Autoritățile militare ruse continuă să se bazeze foarte mult pe unitățile aparent cecene pentru a genera putere de luptă pentru operațiunile din Ucraina. Direcția ucraineană principală de informații (GUR) a raportat la 14 septembrie că armata rusă intenționează să redistribuie patru batalioane cecene în Ucraina, dar aceste batalioane au un nivel semnificativ de putere redusă și sunt formate în principal din mercenari non-ceceni din regiunile sărace ale Rusiei. Imaginile de pe rețelele de socializare difuzate pe canale pro-ruse au arătat un detașament de militari ceceni care soseau într-o zonă nespecificată a Ucrainei.

Finanțarea batalioanelor de voluntari pune probabil o presiune financiară asupra orașelor și regiunilor rusești. Un membru de opoziție al Adunării Legislative din Sankt Petersburg, Boris Vyshnevskiy, a depus o moțiune pe 14 septembrie prin care i-a cerut guvernatorului orașului să explice care parte din bugetul orașului asigură finanțarea batalioanelor de voluntari ale orașului. Guvernul orașului i-a respins moțiunea, sugerând probabil fie că guvernul de la Sankt Petersburg nu are fonduri suficiente pentru batalion, că finanțarea pentru batalion vine de la Kremlin sau că orașul deturnează finanțarea de la alte programe într-un mod care ar fi rușinos să recunoști public. Modelul prin care localitățile plătesc pentru părți din programul de voluntariat a fost probabil o încercare a Kremlinului atât de a ascunde, cât și de a dispersa costul programului.

UPDATE 01.38 Conducerea militară rusă încearcă probabil să forțeze forțele proxy ale Republicii Populare Lugansk (LNR) evacuate din regiunea Harkiv să se mute pe linia frontului în regiunea Donețk, mai degrabă decât să consolideze noile linii de front din Lugansk, provincia lor natală. Purtătorul de cuvânt al armatei de la Odesa, Serghei Bratchuk, a redistribuit o postare Telegram în care susținea că femeile din Lugansk au încercat să protesteze asupra redistribuirii imediate a forțelor LNR și au distribuit un videoclip cu personal în uniformă și civili pe străzi într-o locație nespecificată. Forțarea milițiilor din republicile nerecunoscute să lupte în afara regiunilor lor revendicate va exacerba probabil problemele de moral și posibila insubordonare în rândul forțelor lor, în special dacă forțele ucrainene avansează mai mult în regiunea Lugansk.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile de ocupație ruse au oprit internetul mobil în regiunea ocupată Lugansk pe 14 septembrie. Măsura probabil că va păstra securitatea operațională a Rusiei și o va ajuta pe aceasta în a controla mai bine mediul informațional, pe măsură ce forțele ruse, oficialii din administrația de ocupație și colaboratorii fug din nou-eliberatul Oblast Harkov în teritoriile controlate de Rusia. Șeful ucrainean al Oblastului Lugansk, Serhiy Haidai, a raportat pe 14 septembrie că autoritățile de ocupație au închis aparent internetul „pentru a asigura capacitatea de apărare și securitatea”, dar a sugerat că autoritățile de ocupație intenționau ca închiderea, cel puțin parțial, să ascundă evacuările și jaful practicate pe scară largă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990